Flera demonstranter skadades när polishästar red in i en folksamling och en person kördes över av en polisbuss.
– Det fanns en hänsynslöshet och en råhet från polisens sida, säger Helena Myrstener, präst i Limhamns församling som var på plats vid demonstrationen med gruppen Psalmer mot nazism.
– Det värsta var rytteriet som sprängde fram på Linnégatan utan att ta hänsyn att det var människor som stod där. Jag såg hur de red över två unga människor. Demonstranterna försökte uppmana poliserna att vara barmhärtiga men det var helt avstängt, det gick inte att få kontakt.
Även Felicia Mulinari från Vänsterns studentförbund som var på plats är starkt kritisk till polisens agerande.
– Det var ett brutalt övervåld, jag är fortfarande i chocktillstånd, säger Felicia Mulinari.
– Polisen satte tusentals demonstranter i livsfara för att skydda sex nazister. Jag såg hur de slog med batonger mot människors huvuden. De siktade mot huvudet, inte kroppen.
Felicia Mulinari tog initiativet till en demonstration mot polisvåld på söndagskvällen. Omkring 800 personer samlades på Möllevångstorget i Malmö.
Falska uppgifter
Skånska Dagbladet kunde på måndagen avslöja att polisen spridit falska uppgifter om lördagens antirasistiska demonstration. Polisen publicerade på sin hemsida uppgifter om att demonstranter attackerat ambulanspersonal, och kastat gatstenar och ammoniak ”i stor omfattning" mot polisen. Enligt Skånska Dagbladet såg ingen av de 20-talet journalister på plats någon av dessa händelser, och ambulanspersonalen vid Region Skåne tillbakavisar uppgiften om attack mot ambulanspersonalen. Skånepolisen tog på måndagen tillbaka delar av uppgifterna.
– När det gäller ambulansen har vi gått ut med ett felaktigt ord, ambulanserna har blivit ansatta, inte angripna. Det var ett väldigt pressat läge, med det har inte blivit fysiskt angripna, säger Susanna Trehörning, biträdande kommenderingschef på Malmöpolisen.
Däremot tar polisen inte tillbaka de ifrågasatta uppgifterna om ammoniak och stenkastning.
– Vi har fått inrapporterat att det kastades ballonger med ammoniak, och vi fick indikationer på att det bröts gatstenar.
Polisen har gjort en intern anmälan om tjänstefel för de skadade demonstranterna.
– Om någon skadas i samband med polisens arbete upprättar vi alltid en anmälan. Den överlämnades till Riksenheten för polismål på lördagskvällen. De har gett oss direktiv att inte kommentera händelsen i nuläget.
Fotograf på plats
Fotografen Victor Pressfeldt var på plats vid demonstrationen. Han filmade och publicerade ett klipp på Youtube där man ser hur polisen rider in i full fart över demonstranter, och sedan vänder och rider tillbaka i en ny attack när människor sprungit till undsättning för de skadade.
– Polisen kallade de in rytteriet mot vad jag uppfattar som en fredlig folksamling. Jag var tvungen att kasta mig undan polishästarna. Det var chockerande att se. Det rann blod längs med gatan. Efter det fortsatte polisen att slå med batonger mot en chockad folksamling, säger Victor Pressfeldt.
– Det var en livsfarlig situation. Det fanns ingen reträttväg för demonstranterna.
– Det är uppenbart att det skadar förtroendet för polisen. Jag tror att det radikaliserar demonstranterna. De kan få en uppfattning att inte ickevåldsmetoder fungerar.
Fredrik Gertten, dokumentärfilmare och Malmöbo, skriver på sin Facebooksida att han är skakad efter händelserna i Limhamn.
– Jag vill leva i ett land där Polisen är en klok vuxen, ett moraliskt föredöme. Nu finns det unga i Malmö som sett för mycket, som totalt tappat sina illusioner om Polisen. Jag vill se en åtgärdsplan för ett återskapande av förtroende, skriver han.
Fri journalistik är inte gratis – bli prenumerant!
Den här artikeln är finansierad av Dagens ETCs prenumeranter. Utan betalande läsare blir ingen journalistik fri. Prenumerera du också. Du kan få tidningen både digitalt och som morgontidning på papper.