BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag fick en blixtrande huvudvärk och började kräkas. Jag minns inte så mycket mer än att jag skrek genom ambulansfärden, säger Maja Hurtigh.
Vid svår havandeskapsförgiftning kan sjukdomen utvecklas och bli mycket allvarlig. Patienten måste då snabbt bli förlöst för att inte bli allvarligt och livshotande sjuk. Det var just det som hände Maja Hurtigh, och en timme efter de första symptomen hade hennes son förlösts med kejsarsnitt.
– Hela upplevelsen var förstås otroligt traumatisk. Jag har aldrig tidigare varit så sjuk som jag var då, säger hon.
Majas Hurtigh son Eugén klarade sig utan komplikationer. Maja Hurtigh fick höra att hon kunde vänta sig att vara väldigt trött under en längre tid men hon fick ingen information om att sjukskriva sig efter förlossningen.
– När jag frågade om det efteråt så svarade läkare i både Stockholm och Göteborg att det var det här föräldrapenningen fanns till för.
”Hade gynnat kontakten”
Efter några månader separerade Maja Hurtigh och barnets pappa. Hon blev ensamstående och tog till en början hand om Eugén på egen hand. Tröttheten höll i sig i omkring ett år.
– I början orkade jag inte gå längre än ett kvarter. Sedan grät jag för att jag inte visste hur jag skulle orka ta mig hem igen. Parallellt med detta så hade jag fullt ansvar för sonen.
I dag mår Maja Hurtigh bättre, men vägen tillbaka har varit lång och hon tänker ibland på hur situationen hade påverkats om hon fått sjukpenning i -stället.
– Det hade inneburit mer tid för mig och min son att lära känna varandra, som friska. Det skulle tveklöst ha kunnat gynna kontakten mellan mig och min son, säger hon.
Maja Hurtigh är långt ifrån ensam om sin frustration. I Facebookgruppen ”Våga vägra förlossnings-skador” höjs röster för att förändra systemet. Jenny Aakula var med och startade gruppen efter att ha drabbats av förlossningsskador under 2015.
Det året diagnostiserades 2 899 kvinnor ha fått allvarliga bristningar i Sverige, enligt uppgifter från Socialstyrelsen. Samtidigt visar siffror som Försäkringskassan tagit fram till Dagens ETC att bara 60 personer fick sjukpenning för den här typen av skador – det vill säga omkring två procent av de som fått diagnosen.
Kunde knappt röra sig
Jenny Aakula är en av de kvinnor som beviljades sjukpenning 2015. Hon drabbades av flera komplikationer.
– Jag fick en tvågradig bristningsskada i bäckenbotten och en bukväggsdiastas i samband med förlossningen. Kombinationen har i sin tur lett till att jag spänt mig på fel sätt och fått fler skador, säger hon.
Bukväggsdiastas innebär att muskler som delar sig vid en förlossning inte går tillbaka. I Jenny Aakulas fall innebar det bland annat att hon fick diskbråck och svåra smärtor i ryggen. Dessutom drabbades Jenny Aakula av karpaltunnelsyndrom, vilket gjorde att hennes handleder svullnade så mycket att hon tvingades ha handskenor dygnet runt. Hon kunde knappt röra sig, berättar hon.
– Jag hade konstant ont. Min man och min svärmor tog hand om mitt barn. Jag kunde inte lyfta honom, inte ta på honom kläder och inte ta emot honom om han ramlade.
Men att få sjukpenning efter förlossningen var långt ifrån självklart, berättar hon. Precis som Maja Hurtigh fick hon höra att bedömningen görs utifrån rollen som förälder.
– Du räknas inte längre som en arbetsför person utan du klassas som mamma, vilket inte anses vara ett arbete.
”Regelverket kollapsar”
Ove Karlsson är narkosläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Han jobbar med förlossnings- och kvinnosjukvård och har länge varit engagerad i frågan om förlossningsvården. Han har synpunkter om synen på vad som anses vara normala förlopp i samband med förlossningar.
– Det finns en inställning där man anser att allt som har med förlossningar att göra är friskt. Men så är det inte alltid. Ibland går det inte som det ska, och då måste det sättas in rätt vård. Då behövs förutom barnmorskan även förlossningsläkare, narkosläkare, operation, intensivvård och ibland hela sjukhusets resurser för att ge rätt vård.
Jenny Aaukula efterlyser stora förändringar.
– Bristerna inom vården gör att Försäkringskassans regelverk kollapsar rörande svårdiagnostiserade skador. Kvinnor tvingas ut i arbetslivet för att de saknar diagnos även om de fått komplikationer i samband med graviditet. Man saknar helt skyddsnät som födande kvinna på grund av det, säger hon.