Hannah Palm, pressansvarig på föreningen Barnlängtan, en intresseförening för ofrivilligt barnlösa, riktar skarp kritik mot utredningens slutsatser.
– Det är väldigt tråkigt. Vi på Barnlängtan förespråkar surrogatmödraskap ur såväl ett altruistiskt som kommersiellt perspektiv, säger hon.
Finns det inte risk för att kvinnor utsätts för påtryckningar?
– Det är ett konstigt argument. Att donera organ är ju tillåtet, där kan man ju också bli utsatt för påtryckningar. Man kan jämföra det med en våldsam relation: vi väljer ju att förbjuda våldsutövningen, inte själva relationen mellan en kvinna och en man. På samma sätt bör man resonera kring surrogatmödraskap. Förbjud och motarbeta de skadliga inslagen, inte själva fenomenet, säger Hannah Palm.
Dagens ETC talade igår med RFSL som är kritiskt mot utredningen. Systerförbundet RFSU har synpunkter hade hellre velat se en reglering.
– I dag är det inte olagligt, utan går att göra privat utan sjukvårdens involvering. Det medför ett väldigt osäkert juridiskt läge om något skulle gå snett, till exempel att den som är gravid ångrar sig. Så man kan säga att vi har en pragmatisk syn, och tycker att det är bättre att ta ansvar, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande.
Även hon drar upp organdonation som argument:
– Vi vet att det har gått bra i många andra europeiska länder, att döma av den forskning som finns på området.
Utredaren menar att det finns för lite forskning om de långsiktiga konsekvenserna av surrogatmödraskap. Håller du inte med?
– Jo, absolut. Men den forskning som finns är i huvudsak positiv. Och Statens medicinsk-etiska råd drog ju en helt annan slutsats, så uppenbarligen går det att göra andra tolkningar, säger Kristina Ljungros.
Läs mer:
Motståndarna: "Ett barn är ingen sak man ger bort"
"Surrogatutredningen en seger för kvinnorörelsen"