Cie Ljusberg är specialistsjuksköterska på centralintensiven på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Sjukhuset har haft en av de värsta somrarna någonsin. Värst har det varit på medicinklinikens vårdavdelningar och till stor del beror krisen på att sjuksköterskorna som söker sig till Sahlgrenska är för få.
– Sjuksköterskor har beordrats in och arbetat dubbelpass, ibland flera gånger i veckan. Många har inte vetat när de går till jobbet vilken tid de ska få gå hem, säger hon.
Hon tror att fler sjuksköterskor skulle stanna i Sverige istället för att söka jobb i Norge om de fick en löneförhöjning på 10 000 kronor i månaden. Men också att många av de 45 000 som valt att lämna yrket skulle kunna lockas tillbaka. Högre lön skulle vara ett steg i rätt riktning för att lösa vårdkrisen, menar hon.
– Det tror jag absolut. Det finns två grupper av sjuksköterskor. Dels det gamla gardet som kämpat på utan att komma någonstans i löneutvecklingen. Sedan finns det en ny generation som vågar ställa krav. Det skapar en klyfta där de gamla avslutar sin karriär för att de inte känner att de värderas, eller så blir de sjukskrivna. Det gör att nyexaminerade kastas in i ett komplext yrke, men utan att ha erfarna personer att fråga. Det försvinner i dag personal från båda håll, säger hon.
– Om satsningen blev verklighet så tror jag att fler erfarna sjuksköterskor skulle söka sig tillbaka till yrket och bidra med sin kompetens, säger hon.
Fel fokus i debatten
Själv är hon nyutbildad specialistsjuksköterska inom intensivvården och tjänar 27 700 kronor i månaden. Under studietiden drog Cie Ljusberg igång sjuksköterskeuppropet i Göteborg. Hon säger att det är viktigt att få upp ingångslönerna, men lika viktigt är det att de som jobbat länge får betalt för sin kompetens. Hon tycker också att debatten om vårdkrisen ofta får fel fokus.
– Det är ofta enbart sjuksköterskornas lidande som hamnar i fokus, den dåliga arbetsmiljön är naturligtvis ett fruktansvärt problem, men sanningen är att det också i allra högsta grad drabbar patienten och i förlängningen samhället i form av förlängda vårdtider och sjukskrivningar för våra patienter. Ett misstag av en utarbetad sjuksköterska kan i värsta fall leda till oåterkalleliga skador efter felbehandlingar och i värsta fall till döden. Jag och mina kollegor vill vara utvilade och kunna arbeta säkert när vi vårdar dina nära och kära, är det ett orimligt krav i Sverige 2015?