Efter bordningen av skeppet Marianne av Göteborg, natten till måndagen fördes passagerarna till hamnstaden Ashdod och vidare för förhör.
– Jag utfrågas om personliga och privata saker och min son används som medel i hoten. Jag fotograferas i olika sammanhang och anklagas för att gömma saker på min kropp. Jag ruttnar i en fängelsehåla, meddelar Kajsa Ekis Ekman.
Uppgifterna från Israels försvarsmakt hade en annan ton då de i måndags morse skrev på sin webbsida: ”Operationen har gått lugnt till och har inte krävt något våld.”
Liknande uttalanden kom hösten 2012, då en annan ETC-medarbetare, Maria-Pia Boëthius, tillfångatogs efter att israelisk militär bordat skeppet Estelle.
– De säger alltid att det sker utan våld, men när jag var med sköt de ner elva personer med elpistoler, berättar Maria-Pia Boethiüs.
Hon insåg att inseglingen till Gaza inte skulle ske under jubel, ändå chockades hon av verkligheten.
– Det var mycket, mycket, mycket mer brutalt än jag hade kunna föreställa mig. Det hade jag aldrig trott om Israel. Soldaterna är fruktansvärt indoktrinerade och de tror att dessa fredliga aktivister är farliga terrorister.
Krävs bråk och tjat
I sin bok Den israeliska fångenskapen beskriver hon hur det våldsamma tillfångatagandet följs av timslånga förhör av den israeliska underrättelsetjänsten, med syfte att få henne och de andra fångarna att skriva på ett erkännande om att de olagligt tagit sig in i Israel. Ingen skrev på.
– Men allt vad vi var med om var ändå skitsaker jämfört med vad palestinierna hela tiden utsätts för. Det får man inte glömma, säger Maria-Pia Boëthius.
Och hon hyllar Ship to Gaza för att de inte ger sig.
– FN gör ingenting. EU gör ingenting. Då krävs det aktioner, bråk och påpekanden helt tiden. Det är jätteviktigt. Man måste tjata.
Likgiltigheten inför vad som sker på Gaza skär henne i hjärtat
– Europa har fruktansvärt dåligt samvete mot judarna, med all rätt. Men det kan inte ursäkta att Israel nu plågar livet ur palestinierna.
”Annan bild av Israel”
För Maria-Pia Boëthius är erfarenheterna från Ship to Gaza, trots brutaliteten, något hon inte skulle vilja vara utan.
– Jag fick en annan bild av Israel. 1999 var jag bjuden dit som officiell och hyllad gäst efter att ha skrivit om Sveriges agerande under förintelsen. Nu fick jag se den andra, svarta sidan.
Caroline Johansson Sjöwall