2014 granskade Dagens ETC Danderydsbornas skatteavdrag. Artikeln om ”det nya Bidragssverige” visade att en genomsnittlig familj fick tillbaka många tusen av staten varje månad. Trots regeringsskifte är situationen densamma i dag. Ny statistik från Skatteverket visar att rut och rot slog rekord 2015. Och precis som tidigare år är det Danderydsborna som drar av mest i landet. Det är också de som gör störst ränteavdrag på bolånen. En genomsnittlig Danderydsfamilj som gör avdrag för rot, rut och ränteavdrag får tillbaka runt 7 300 kronor av staten varje månad. Det är varken problematiskt eller konstigt, menar Isabella Hökmark (M), riksdagsledamot, Danderydsbo och ordförande i kommunens byggnadsnämnd.
– Det är många som köper rut- och rot-tjänster vilket jag tycker är bra. Det har skapat många arbetstillfällen och det bästa man kan göra om man har pengar över är väl att anställa någon. Man ska också veta att många med något lägre inkomster runt om i landet använder rut och rot, säger Isabella Hökmark.
Betydligt lägre
Men avdragen är betydligt lägre i glesbygdskommuner med låg inkomst. I Norrländska Malå är medelinkomsten hälften av den i Danderyd. Den genomsnittlige Malåbon tjänar under 250 000 kronor om året medan en medelinkomsttagare i Danderyd drar in nära en halv miljon kronor. I Malå är också avdragen för rut och rot de lägsta i landet. Även ränteavdragen är små. En genomsnittlig Malåfamilj gör avdrag på runt 1 900 kronor för rut, rot och räntor på bolån.
– En orsak till att det är lägre är väl förmodligen för att det är billigare häruppe. Sedan kan det ju vara så att i rika Danderyd har man råd med mer än vad vi har. De som nyttjar rot hos oss har kanske använt det för att man behöver det, inte för att man vill lyxa till sin bostad, säger Malås kommunalråd Martin Nohrén (S).
Vänsterpartiet är numera det enda riksdagsparti som vill slopa rut helt. Även rot-avdraget bör göras om och ränteavdragen trappas ner menar partiet. Ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson är starkt kritisk till att så mycket skattepengar går till rika kommuner som Danderyd.
– Man kan säga att detta är avdrag som har en omvänd politisk effekt. Det är en fördelningspolitik som är helt omvänd och felaktig, säger Ulla Andersson.
Förändringar i rut och rot
Från och med i år gäller dock vissa förändringar i rut och rot. Rot-avdraget sänks från 50 till max 30 procent av arbetskostnaden. Maxbe-lopp för rut blir 25 000 kronor istället för 50 000 kronor och tjänster som matlagning och barnpassning slopas. Isabella Hökmark är kritisk till förändringarna och hon menar att regeringen borde låtit avdragen vara.
– Jag tror en del kommer att få avskeda människor för folk kommer att efterfråga tjänsterna mindre. Vad jag har hört från företagare är att de fått färre uppdrag när det gäller rut. Det kommer att slå mot rot också, folk får hålla på att snickra hemma och det finns en risk att en del köper svarta tjänster, säger Isabella Högmark.
”Inte hållbart”
Ulla Andersson menar att det är orimligt att skattesubventionera branscher på det sätt som sker genom rut.
– Vi kan ju inte ha skatte-subventionerade privata branscher. Det är inte hållbart i förlängningen för det snedvrider konkurrensen. Istället kan man använda pengarna man lägger på rut till att städa sjukhus, vårdcentraler och skolor till exempel, säger Ulla Andersson.
Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?
Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!
Avdrag per månad
Danderydsfamilj med två vuxna
Rut per person 871 kronor
Rot per person 2 007 kronor
Ränteavdrag bolån (en person) 1 551 kronor
Totalt 7 307 kronor
Malåfamilj med två vuxna
Rut per person 167 kronor
Rot per person 679 kronor
Ränteavdrag bolån (en person) 263 kronor
Totalt 1 956 kronor
Så många nyttjade rut och rot 2015
Danderyd
Rut 7 435 personer
Rot 6 202 personer
Totalt avdrag rot 179 miljoner kronor
Totalt avdrag rut 64,8 miljoner kronor
Årsmedelinkomst 467 200 kronor
Malå
Rot 409 personer
Rut 55 personer
Totalt avdrag rot 3,3 miljoner kronor
Totalt avdrag rut 111 000 kronor
Årsmedelinkomst 247 000 kronor
Så har vi räknat
Vi har utgått från den senast tillgängliga statistiken från Skatteverket och Statistiska centralbyrån (SCB). Sedan har vi räknat ut medel genom att dela totalsummorna med antal personer som nyttjat bidragen. Rut- och rot-statistiken är från
2015. Siffrorna över ränteavdrag är från 2013 och specialbeställda från SCB av Sveriges Radio i samband med en granskning förra året. Uppgifterna om medelinkomst gäller för 2013 och publicerades av SCB 2015.