Centerpartiet vill på sikt sälja ut det enda apoteksbolag som fortfarande är statligt, Apoteket AB. När apoteksmarknaden har stabiliserats finns ingen anledning att ha kvar en statlig aktör, säger Anders W Jonsson (C) som är gruppledare och ordförande i riksdagens socialutskott. Men det finns i dagsläget ingen konkret plan för att driva utförsäljningen, och det går inte att säga exakt när marknaden är redo.
– På en ny marknad är det fart och rörelse. Det öppnas och stängs och görs stora uppköp. När det blir lugnt sker inga stora nyetableringar eller stängningar. Då finns ingen anledning för staten att ha massa pengar bundna i Apoteket AB. Istället kan vi sälja det och investera pengarna i något klokt och nyttigt på andra ställen i sjukvården. Det finns massor av ställen att investera i. Men vi måste vara säkra på att marknaden är helt stabil, säger Anders W Jonsson.
Kritiker kräver kontroll
En motståndare till förslaget är Kristoffer Strömgren (S), riksdagskandidat och ordförande för S-föreningen i Sälen-Lima i Dalarna. Han anser att det statliga apoteket ska vara kvar för att kunna styra marknaden med.
– Centerpartiet stänger inte dörren för en försäljning, vilket de borde. Jag tycker det vore katastrofalt, Apoteket AB är något vi äger tillsammans. Om man säljer ut får marknaden styra helt och vi förlorar det enda verktyg vi har att kontrollera marknaden med. Apoteket ska finnas för alla, inte bero på lönsamhet, säger Kristoffer Strömgren.
Men enligt Anders W Jonsson (C) är det inte sant att Apoteket AB är det enda verktyget att styra marknaden med.
– Nej, det stämmer inte, för apoteksmarknaden är redan väldigt reglerad. Ingen annan marknad är så omgärdad av lagstiftning och det kommer komma nya regler allt efter som.
Kan drabba landsbygden
Kristoffer Strömgren började engagera sig i apoteksfrågan när apoteket i hans egen hemort Lima lades ner. När Lima-apoteket såldes ut 2009 köptes det av koncernen Kronans Droghandel, med kravet att de måste ha kvar det i minst tre år. När tidsfristen löpte ut i mars 2013 lades det ner.
– Nu måste befolkningen i Lima åka sex mil tur och retur till Sälen för att gå på apoteket. Det är jobbigt och omständligt, särskilt för de äldre. Och om medicinerna inte finns på lager så har man har åkt dit i onödan.
”Vi på landsbygden glöms bort”
Enligt Anders W Jonsson var apoteket i Lima inte möjligt att ha kvar eftersom landstinget också stängde ner den vårdcentral som apoteket delade lokal med. Han vill också påpeka att det idag finns fler apotek än vid avregleringen 2009 – ungefär 40 procent fler.
– Det är nya samhällen på glesbygden som inte haft apotek tidigare som har fått ett nu, säger Anders W Jonsson.
Men det är inte många av de nya apoteken som har öppnats på landsbygden. Störst förbättring av apotekstätheten (antal apotek per invånare) har skett i Stockholm, Uppsala och Blekinge. Nettoökningen av nya apotek i storstäderna är 71 procent. Minst förbättring har Jämtland, Västerbotten och Dalarna. I alla glesbygdskommuner sammantaget har det inte skett någon nettoökning alls.
Kristoffer Strömgren (S) tycker att regeringen borde ställa servicekrav på apoteken som garanterar tillgänglighet och att medicinerna levereras snabbt till kunderna.
– Sådana krav går det lättare att sätta på ett statligt bolag än på privata. Folk här på landsbygden känner ofta att de inte räknas. Alla partier satsar nästan bara på medelklassen i storstäderna. Det känns som att vi glöms bort, säger Kristoffer Strömgren.
Regeringens officiella uppfattning är att det inte är aktuellt att sälja Apoteket AB.