Idag är han för en karensperiod för expolitiker då det skulle skapa transparens och inge förtroende.
Björn Rosengren har arbetat på toppnivå inom både fackföreningsrörelsen, statsförvaltningen, politiken och näringslivet. Den sista övergången, när han som näringsminister med ansvar för Telia blev rådgivare för Kinnevikkoncernen, som är huvudägare i Telias konkurrenter Tele2 och Comviq, skapade stor diskussion och flera krav på en karenstid. Krav som Rosengren idag själv stödjer.
– Det finns en risk för att förtroendet för politiken tar skada, så då ställer jag mig bakom att införa sådana regler. Nu är kunskapen om näringssidan sällan så detaljerad hos politiker, utan de flesta har jobbat helt inom den offentliga sektorn. Men just förtroendefrågan är ett tungt argument då politiken är en förtroendebransch, säger han till Dagens ETC.
Risk för ”papperstiger”
Han menar att han själv aldrig funderade över förtroendefrågan eller i moralen kring sin egen övergång.
– Det jag kunde och visste hade sekretess och ett regelverk som gör att jag kan prövas rättsligt vid en överträdelse. Jag gick även till en internationell koncern som verkar i många länder och fält. Då tycker jag man kan undra mer över övergångar till så kallade lobbyverksamhet eller konsultföretag, då finns det en risk för sammanblandning. Det finns de som tagit tjänstledigt från sådana bolag och sitter en tid på regeringskansliet.
Rosengren poängterar att ett karensår inte skulle lösa allt.
– Risken är att det blir en papperstiger som är lätt att kringgå. Och de kunskaper och vetskaper man har finns ju kvar även efter ett år.