Läs också: Ingen vet hur situationen ska lösas
När Carina Nilsson, kommunalråd med ansvar för socialtjänst, vård och omsorg, får frågor om romerna i Malmö svävar hon på svaren. Hon vet inte hur många som uppehåller sig i Malmö, vart de befinner sig eller om de har byggt upp några nya läger. Man får intrycket att Malmö stad efter den uppmärksammade rivningen av Sorgenfrilägret den 3 november har tagit sin hand från romernas situation.
– Vi följer vår handlingsplan. Det som är nytt är att vi avvaktar Martin Valfridssons rapport, som ska komma i februari.
Rapporten handlar om EU-migranterna i Sverige och ska fungera som guide i hur kommuner över hela landet ska hantera tiggare och hemlösa från till exempel Rumänien. Just nu sköter kommunerna det var för sig, eller som i Malmös fall där frivilliga hjälporganisationer tar ansvaret. Stadsmissionen, Johanneskyrkan, Pingstkyrkan och Kontrapunkt är fyra av dem som drar tyngst lass när det gäller att ge tak över huvudet och ett mål mat.
– När lägret stängde märkte vi en ökad oro bland våra besökare och vi såg en del toppar i samband med detta. Vi har ett 80-tal som äter frukost här men då var det 110, säger Liv Palm, enhetschef på Crossroads, Stadsmissionen.
– Vi har 40 sovplatser men det har inte varit fullt varje natt. Oftast är det 25–30 personer som sover här. Trycket har inte varit så stort som vi först trodde, men det kan bero på att vi tar en symbolisk summa på 15 kronor natten och det finns gratisalternativ, säger Andreas Wessman, pastor i Pingstkyrkan.
Har sovit på kyrkbänkar
Johanneskyrkan i centrala Malmö har upplåtit sina lokaler som sovplats. Det finns inga bäddar, men folk har sovit på kyrkbänkarna. Prästen Per Kristiansson berättar hur fokus har varierat mellan eu-migranter och flyktingar.
– Till en början hjälpte vi främst romer, sedan kom flyktingkrisen och efter det har vi tagit hand om hemlösa, både från Rumänien och Sverige, säger han.
De kommer ha öppet fram till påsk och tar varje natt emot mellan 30 och 50 hemlösa.
Av de 150 romer som bodde i Sorgenfrilägret lämnade ungefär en tredjedel lägret innan det skulle rivas. Många antog kommunens erbjudande om gratis hemresa till Rumänien, andra tog sig till nya städer. De som stannade kvar är kvar än i dag, menar Jonas Bjärby på Nätverket för romers rättigheter.
– Så gott som alla finns kvar i Malmö. Efter att de avslutade protesten utanför Stadshuset har vi med hjälp av ett nätverk av Malmöbor huserat ett hundratal och andra sover i Johanneskyrkan eller i bilar och parker, säger han.
”Hundratals hemlösa”
Jonas Bjärby var en av dem som vakade i lägret innan det revs och han är fortfarande kritisk till polisens och kommunens hantering av avhysningen.
– Vräkningen bryter på flera sätt mot Europakonventionen och internationella människorättsnormer som Sverige är förbundna att följa. Särskilt på punkterna att utföra den under vinterhalvåret, mitt i natten och att inte erbjuda några seriösa boendealternativ, vilket över en natt ledde till hemlöshet för hundratals individer, säger han.
Lars Förstell på Malmöpolisen å sin sida menar att aktionen gick bra och att han i efterhand inte kan se hur man skulle gjort något annorlunda.
– Det är alltid svårt att genomföra en insats som berör människor känslomässigt, men vi genomförde uppdraget vi hade. Jag kan inte minnas att det var några särskilda problem som uppstod.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Läs också: ”Jag blev av med allt när lägret revs” och Ingen vet hur situationen ska lösas
Rivningen av Sorgenfrilägret
Sommaren 2014: Ett 50-tal EU-migranter börjar övernatta på ödetomten i korsningen Industrigatan/Nobelvägen i Malmö.
21 oktober 2014: vänder sig till kronofogden för att få hjälp med avhysning av de boende.
15 december 2014: Grävmaskiner försöker köra in i lägret för att riva upp ett stängsel, men kan inte åka in för att tält, husvagnar och bilar står i vägen.
17 juni 2015: Länsstyrelsen upphäver miljöförvaltningens förbud om camping på tomten, vilket betyder att romerna inte kan köras bort.
27 oktober 2015: Miljönämnden i Malmö beslutar att riva lägret.
3 november 2015: Polisen river Sorgenfri-lägret. En demonstration startar utanför stadshuset i Malmö.