Igår skrev Dagens ETC om hur abortmotståndet breder ut sig i Europa och hur rätten till abort hotas i allt fler länder. Idag kan vi berätta att abortmotståndet har fått en ökad utbredning även här, i ett land där det rått en politisk enighet kring abortlagstiftningen under de fyra senaste decennierna.
– Ja till livet-rörelsen har funnits här hela tiden, men just nu ser vi att de framsteg rörelsen gjort i Europa och USA har haft betydelse även här. Den svenska rörelsen har helt klart fått en skjuts framåt, säger Anna Dahlqvist, journalist i sexualfrågor och författare till boken I det tysta, om abortfrågan i Europa.
Bjöds in till universitet
I november deltog Ja till livet, SD och FP i en offentlig debatt om abortfrågan på en pub i Stockholm och i december bjöd en förening vid Örebro universitet in Ja till livet att hålla en föreläsning för studenterna. Det senare mötte hård kritik på universitetet och i sociala medier.
– Det här är inte frågor som ska behöva debatteras år 2013, sa Hala Raza från den feministiska studentföreningen Bella till systertidningen ETC Örebro.
Händelserna visar på att en förskjutning har skett, menar Anna Dahlqvist.
– Det är något nytt att man debatterar med dem som man tidigare sett som så pass extrema och marginaliserade att de inte ansetts viktiga nog att prata med.
Hon tror att ytterligare förklaring – vid sidan om framgångarna i Europa – är att Sverigedemokraterna nu sitter i riksdagen och att de driver frågan om att begränsa aborträtten till tolv veckor.
– I och med att vi har ett riksdagsparti som driver frågan får vi kanske leva med att debattera den. Det behöver dock inte vara ett problem om vi hela tiden framför sakliga motargument, säger hon men poängterar samtidigt att vi bör ha i åtanke att rörelser som Ja till livet ofta för fram falska påståenden samt spelar på det skambelagda rörande aborter.
Nytt kristet parti
Nyligen kom nyheten att individer på den religiösa högerkanten startar det Kristna värdepartiet, ett parti som sätter abortfrågan främst och som går betydligt längre än SD.
– Vi förespråkar ett totalförbjud av aborter. Ett liv går alltid först, oavsett om det är missbildat eller har kommit till igenom våldtäkt, säger Mats Selander, drivande bakom det Kristna värdepartiet som hoppas på att plocka väljare från framförallt Kristdemokraterna.
Han säger att han själv saknar ett parti som står på ”människans sida” och att han är besviken på KD.
Att KD under flera års tid försökt att lösgöra sig från att vara ett abortkritiskt parti – en utveckling som kulminerade i höstas då partiet petade Ja till livets ordförande Gunilla Gomér från riksdagslistan – kan enligt Anna Dahlqvist vara en förklaring till att det Kristna värdepartiet startade just nu. Hon tror dock inte att partiet kan lyckas locka över särskilt många röster.
– Det borde inte finnas ett särskilt stort folkligt stöd. Partiets mål är endast att väcka opinion.
”Medeltida åsikter”
När nyheten om det nystartade partiet kom var det många politiska röster som reagerade. Humanisterna ser exempelvis fram emot att ta fajten med ”dessa mörkermän” och anser att deras kvinnosyn och syn på hbtq-frågor är medeltida.
– Sverige har fått sitt första religiösa fundamentalistparti, sa Christer Sturmark, ordförande i Humanisterna.
Socialdemokrater för tro och solidaritets förbundsordförande Peter Weiderud sa att partiet är mer högerpopulistiskt än kristet.
– Människovärdet kan inte bara gälla ofödda, utan måste gälla alla och hela livet, och kärnfamiljen kan aldrig vara den yttre gränsen för en human politik.
Anna Dahlqvist tror inte att abortfrågan kommer att bli en valfråga i Sverige likt den blev i USA förrförra året och har blivit i flera europeiska länder, men att utvecklingen inte bör ignoreras.
– Det finns verkligen en solid överenskommelse i Sverige om att vi ser abort som en rättighet och på det sättet skiljer vi oss från många andra länder. På lång sikt kan dock situationen förändras även här. Vi kan inte bortse från att SD sitter i riksdagen och att frågan därför existerar på riktigt.