Antalet arbetsintegrerande sociala företag i Sverige fördubblades år 2008–2014, från 150 till 300 stycken, och utvecklingen fortsätter. Det rör sig om verksamheter som har som mål att skapa samhällsnytta och få in människor i arbetslivet. Målgruppen är bland annat långtidsarbetslösa, psykiskt eller fysiskt funktionshindrade och personer med missbruksproblematik.
– Företagen finns i alla branscher men har som huvudsyfte att skapa arbete. En viktig del i det hela är att vinsten från näringsverksamheten återinvesteras i företaget, så att ännu fler får möjlighet att engagera sig, säger Eva Johansson som är handläggare på Tillväxtverket.
Delaktighet är en annan betydelsefull bit i det sociala företagandet, enligt hennes kollega Eva Carlsson.
– Det handlar om att jobba med empowerment och se till att människor blir en del av sin arbetsplats som helhet. Alla ska ha en möjlighet att utvecklas i företaget och göra karriär i det, säger hon.
350 sociala företag i Sverige
Ett exempel på social företagsamhet är Verdandi, som bland annat driver transportverksamhet och second hand-butiker där människor som står långt från arbetsmarknaden kan få jobb. Andra vanliga verksamheter är restauranger, kaféer och hunddagis. De som arbetar vid företagen kommer ofta dit via Arbetsförmedlingens olika sysselsättningsprogram.
– Det kan börja med praktik eller Fas 3-åtgärder, och därefter gå vidare till en anställning med lönebidrag. Men det blir fler och fler som jobbar kvar inom företagen utan någon form av statligt stöd, och får lön direkt från intäkterna istället, säger Eva Johansson.
Fler anställda på sociala företag
Just Fas 3 har dock varit problematiskt i sammanhanget. Detta eftersom åtgärden inte tillåter att personer utför riktiga arbetsuppgifter, vilket ju är själva syftet med arbetsintegreringen.
– Det har varit ett jätteproblem. Poängen är att man ska komma till företaget och arbeta, dra in pengar och sedan få en riktig anställning, säger Eva Johansson.
Ungefär 3 500 personer är i dag anställda inom den sociala företagssektorn, en siffra som ökar. Men det totala antalet sysselsatta ligger på omkring 9 000 och de flesta av dessa befinner sig i någon form av sysselsättningsåtgärd. Målet är att alla ska få en riktig anställning i slutändan, antingen vid ett socialt företag eller på den vanliga arbetsmarknaden. Och Eva Carlsson vid tillväxtverket anser att de sociala företagen gör stor nytta i det sammanhanget.
– Det är svårt att mäta exakt hur framgångsrikt det är. Men verksamheterna lyckas bra med att integrera folk på arbetsmarknaden, och dessutom ökar ju antalet anställda, säger hon.
Samverkan en viktig faktor
Även om de sociala företagen ofta får stöd i form av exempelvis lönebidrag måste de, precis som alla andra bolag, se till att gå runt ekonomiskt. En viktig faktor för att lyckas med verksamheten är samverkan, menar handläggarna på Tillväxtverket.
– Det gäller att vara bra på att nätverka och ha kontroll över sin affärsidé, och se till att myndigheterna som man vill samarbeta med anser att företaget gör nytta, säger Eva Carlsson.
Läs också: Mellanmålet vägrar vinst