I Stadshagen på nordvästra Kungsholmen i Stockholm finns föreningen Mellanmålet, en ideell stödverksamhet för unga vuxna med psykisk ohälsa. Namnet har inget med mat att göra utan syftar på resan mellan insjuknande och målet som till exempel kan vara egen försörjning.
– Vilka mål deltagarna har är individuellt. För en del kan målet vara att vända dygnet rätt och få ordning på vardagsrutinerna medan andra siktar på fast anställning, berättar samordnaren Anna-Karin Lannek.
Mellanmålet grundades för tio år sedan av Brita Zetterman.
– Brita hade en son som fick en psykos och startade föreningen tillsammans med några andra anhöriga eftersom de inte tyckte att den här gruppen unga fick tillräckligt stöd, säger Anna-Karin Lannek.
Anna-Karin Lannek och hennes kollega Vanja Fjellman, som arbetar som stödperson har jobbat på Mellanmålet i tre år.
Hur kom det sig att ni sökte er hit och inte till kommunal eller privat vinstdrivande verksamhet?
– Den här verksamheten känns mer genuin, det är ett ställe som behövs. Jag trodde knappt mina ögon när jag som nyutexaminerad socionom fick jobb här, det var för bra för att vara sant, säger Vanja Fjellman.
Anna-Karin Lannek hade erfarenhet av att jobba med människor med psykisk ohälsa, både för kommunen och i andra privata verksamheter, när en tidigare kollega tipsade om Mellanmålet. Hon gillar tanken bakom verksamheten.
– Det är ett ställe att mellanlanda på. Vi ser till helheten hos individen, som i sin tur kan välja att ta till sig hela konceptet med rehabilitering och arbetsträning eller bara plocka ut de delar som passar just då, säger hon.
Jobb med lönebidrag
I lokalerna finns också ett café som serverar frukost, lunch och fika för en överkomlig peng. Det drivs av tidigare deltagare som får en del av lönen i form av lönebidrag. I caféet sitter nye ägaren Lennart Jönsson och äter lunch.
– Jag tycker att det är en intressant verksamhet som lyckas fånga upp personer som behöver stöd tidigt, säger han.
Lennart Jönsson grundade Misa AB, som också bedriver verksamhet för människor med olika typer av arbetshinder, i början på 90-talet. Misa har 240 anställda.
– Mellanmålet är ett jättebra komplement. Det finns för lite meningsfulla verksamheter för den här gruppen, säger han.
Sammanlagt jobbar sex tidigare deltagare på Mellanmålet med allt från löner till kommunikation.
– Att personalen har egen erfarenhet av psykisk ohälsa gör att de kan inspirera och inge hopp till deltagarna. Men tanken är att man sedan ska gå vidare till andra anställningar, säger Anna-Karin Lannek.
Läs också: Sociala företag – en trend som växer snabbt