Irland har överklagat EU:s beslut att tvinga Apple att betala motsvarande 120 miljarder kronor, en kompensation för vad företaget tjänat på ett fördelaktigt upplägg på ön. Enligt EU:s frihandelsavtal är det förbjudet för regeringar att ge stöd till enskilda företag, vilket avtalet med Apple anses vara. Det träffades med syftet att få det amerikanska jättebolaget att flytta till Irland, och är vad som brukar kallas sweetheart-deal, så pass lukrativt att det inte går att tacka nej till men som skadar en tredje part. Här handlar det främst om de andra länderna i Europa som blir utkonkurrerade.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Uppgifter: Ikea utreds
Torbjörn Hållö, LO-ekonom, menar att EU-kommissionen nu satt stopp för race-to-the-bottom där multinationella företag slöt avtal med nästan ingen bolagsskatt med främst Irland samt Luxemburg, som haft ett liknande upplägg.
– Nyligen flyttade McDonald’s sin beskattning från Luxemburg till London, där de har sitt huvudkontor, för att det blir för jobbigt nu att ha denna typ av upplägg.
Totalt betalade Apple mindre än en procent i bolagsskatt på Irland sedan början på 1990-talet, rapporterar The Guardian. I sin överklagan skriver Irland att de låga bolagsskatterna är grunden för deras politik för att locka till sig företag. De anklagar också EU för att hota Irlands suveränitet i skattefrågor, ett politikområde där makten ligger hos medlemsländerna och inte på EU-nivå.
Det kommer nu uppgifter om att flera andra företag utreds för liknande upplägg, bland annat Ikea, men dessa uppgifter är inte officiella ännu, rapporterar Ekot. Man vet inte heller vilka fler medlemsländer som kan ha använt upplägget.
Kraftiga sänkningar
Men det är inte bara det otroligt lukrativa avtalet med Apple som gör att Irland står ut när det kommer till att beskatta företags aktivitet. En jämförelse mellan länders bolagsskatt visar att Irland har den näst lägsta i hela Europa ihop med Cypern, bara snäppet högre än Bulgarien.
I hela Europa har bolagsskatten sjunkit kraftigt sedan slutet på 80-talet. I Sverige var bolagsskatten 52 procent i slutet av 1980. I dag är den nere på 22 procent, vilket är nära det europeiska genomsnittet. I Europa har bolagsskatten i snitt sänkts med 10,7 procent sedan millennieskiftet och med 15,9 procent sedan 1996.
De allt lägre bolagsskattesatserna kan riskera att utarma förtroendet för skattesystemet, säger Torbjörn Hållö.
– Den europeiska välfärdsmodellen bygger på ett högt skatteuttag och att alla bidrar med vad de kan. Ska folk acceptera det så funkar det inte att tävla om vem som har lägst bolagsskatt, säger han.
En svår fråga
Hur denna tävlan ska tacklas är en svår fråga, menar Torbjörn Hållö. Det finns en målkonflikt, där önskan om nationell suveränitet i skattefrågor står mot behovet av att samordna skattesatserna mellan Eus medlemsländer.
– Sveriges linje är att inte ge EU makt över skattefrågor, men samtidigt skulle det behövas mer samarbete för att förhindra att bolagsskatten fortsätter sjunka.