Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Varför vill LO att storbolagen ska stämma oss i direktörsdomstolar?

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Bild: Bild: Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC

LO har under en längre tid varit den ledande rösten för att välfärden ska drivas utan vinstintresse – att de nu vill bakbinda Sverige från att ha en möjlighet att göra detta är besynnerligt, skriver Robin Zachari och Anna Westberg från Skiftet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vem tror du kommenterade Sveriges nya handelsminister Ann Linde med följande ord?

”Jag är mest glad åt förändringen att vi återigen får en handelsminister i Sverige ... Är det någon som ska driva igenom TTIP i Sverige så är det hon.”

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne? Nej. Det var LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som var överlycklig att Sverige snart ska få stämmas i särskilda direktörsdomstolar. Låter det konstigt? Ja, för det är precis vad det är.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) är ett handelsavtal som förhandlas under stor sekretess mellan USA och EU för att skapa världens största handelsområde. Men avtalet är inte som de gamla avtalen vilka innebar att vi tog bort lite tullar. De gamla avtalen har tjänat ett litet exportberoende land som Sverige väl. Men TTIP är något helt annat kan få enorma konsekvenser för vår demokrati, miljö och välfärd.

Den mest kända aspekten av avtalet är att länder som Sverige kan stämmas i en särskild direktörsdomstol om vi fattar demokratiska beslut som ett storbolag tycker hotar deras framtida vinster. Redan idag försöker tobaks och fossilbolag mobba länder till lydnad genom att systematisk använda sig av gamla handelsavtal men mycket mindre omfattning än TTIP.

Idag innefattas runt en procent av amerikanska bolagens investeringar i EU-länder av den här typen av direktörsdomstol, men med TTIP skulle den siffran öka till hundra procent. Det innebär också en ökning på från 4 500 företag som kan stämma oss till hela 51 495.

Eftersom stämningar av denna art oftast är hemliga känner vi bara till nio stycken. Med TTIP riskerar det öka tiofalt. Sammanfattningsvis: TTIP innebär att vi kan förlora miljarder och åter miljarder i stämningar från storbolag.

Ett överhängande hot är att Sveriges avreglerade välfärdsmarknad kommer omfattas av detta avtal. Det skulle göra det närmast ekonomiskt omöjligt att till exempel återkommunalisera välfärden. LO har under en längre tid varit den ledande rösten för att välfärden ska drivas utan vinstintresse – att de nu vill bakbinda Sverige från att ha en möjlighet att göra detta är besynnerligt.

Varför LO är förtjusta i tanken på att låsa fast privatiseringar och ge storföretagen mer makt på arbetstagares bekostnad är minst sagt förvirrande. Frågan är om LO-toppen har med sig gräsrötterna.

Debatten om fulhandelsavtalet TTIP har varit frånvarande i Sverige om vi jämför hur höga debattens vågor går i Storbritannien och Tyskland. Efter Greenpeace avslöjande om de krav USA ställer på EU och hur de hotar miljön och demokratin har frågan tagit fart. Men det finns en aspekt som inte är lika väl undersökt och det är vår älskade välfärd.

Nu måste vi klarlägga vad TTIP och dess systeravtal CETA (som TTIP, fast med Kanada) kan innebära får vår välfärd. Skiftet samlar därför in pengar från hundratals vanliga människor som vill veta en enkel sak: hur kommer den svenska välfärden påverkas av moderna handelsavtal?

Igår hade regeringen, Svenskt Näringsliv och LO ett möte på LO-borgen där de sjöng TTIP-avtalets lov. Under mötet verkar alla inblandade gjort allt de kunnat för att dölja och de lyfte knappast upp hur TTIP kan hota vår välfärd. Att Svensk Näringsliv inte gör det kan vi förstå. Men varför är LO så entusiastiska över att Sverige ska kunna bli stämt i särskilda direktörsdomstolar?

/ Robin Zachari,

Kanslichef, Skiftet

/ Anna Westberg

Kampanjchef, Skiftet