Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Stoppa skatteflykten – för de fattiga ländernas skull

Luxleaks, Swissleaks och nu Panamadokumenten är läckor som visar hur företag använder kryphål i lagstiftningen för att undvika att betala skatt. Det är de fattiga länderna som drabbas hårdast av den globala skatteflykten.
Luxleaks, Swissleaks och nu Panamadokumenten är läckor som visar hur företag använder kryphål i lagstiftningen för att undvika att betala skatt. Det är de fattiga länderna som drabbas hårdast av den globala skatteflykten. Bild: Bild: TT

Dagens ETC

Varje gång pengar göms undan genom ett brevlådeföretag eller i ett skatteparadis, är det ett barn som inte får gå till skolan, en vårdcentral som inte byggs eller pengar som bidrar till att krig och konflikter fortsätter, skriver Lisa Sjöblom, generalsekreterare, Forum Syd.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Luxleaks, Swissleaks och nu Panama­dokumenten är läckor som visar hur företag och individer använder kryphål i lagstiftningen inom skattesystemet för att undvika att betala skatt. Panamaskandalen bevisar ännu en gång hur världens regeringar på ett gigantiskt sätt har misslyckats med att genomföra nödvändiga åtgärder för att stoppa skatteflykt. Det krävs en tydligare transparens genom offentliga ägarregister, informationsutbyte mellan länder och att banker utkrävs ansvar. Detta eftersom de stora förlorarna är utvecklingsländer som går miste om helt avgörande resurser nödvändiga för en hållbar utveckling.

De läckta uppgifterna är från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama som har hjälpt banker över hela världen att gömma privatpersoners pengar genom brevlådeföretag och i skatteparadis. Totalt omfattar läckan 11,5 miljoner dokument, som nu uppmärksammas världen över.

Tröttnat på att spara dina pengar hos giriga banker som tar ut miljardvinster?

Spara dina pengar i ETC Sol och låt pengarna göra nytta för klimatet!

Panamadokumenten visar också att Nordea tagit hjälp av advokatbyrån för att erbjuda sina mest förmögna kunder att gömma undan pengar i skatteparadis genom brevlådeföretag. Läckorna visar att vi är långt ifrån att lösa problematiken med att både företag och individer utnyttjar en komplex skattelagstiftning genom brevlådeföretag, hemliga bankkonton och skatteparadis. Mer ambitiösa åtaganden måste göras.

Varje gång pengar göms undan genom ett brevlådeföretag eller i ett skatteparadis, är det ett barn som inte får gå till skolan, en vårdcentral som inte byggs eller pengar som bidrar till att krig och konflikter fortsätter. Varje år försvinner mer pengar ur utvecklingsländer i skatteflykt än länderna får i bistånd. Pengar som är helt avgörande för många utvecklingsländer för att skapa ett fungerande samhällssystem med tillgång till utbildning, hälsovård och transporter.

Skatteflykt är ett globalt, växande problem. Forum Syd har lyft problemet med skatteflykt under många år. Trots små steg framåt saknas fortfarande effektiva mekanismer för att sätta stopp för skatteflykten. I vår rapport ”50 shades of tax dodging” som släpptes i november 2015 kan vi konstatera att Sverige inte har en tillräcklig skattetransparens. Rapporten visar att flera länder går före Sverige, exempelvis Danmark som beslutat att införa offentliga ägarregister.

Sveriges regering, EU, OECD och övriga länder har ett stort ansvar för att få fram transparent ansvarstagande för att motverka att det är möjligt att gömma undan pengar för att undgå beskattning.

Vi kräver att viktiga åtgärder måste genomföras:

• Upprätta offentliga ägarregister över vilka de verkliga ägarna är. Att öppet kunna få veta verkliga ägare och förmånstagare, då det annars är svårt att följa vart pengar går och vem som i slutändan gynnas.

• Ett automatiskt informationsutbyte bör ske mellan alla länder. Att säkerställa att alla länder och framför allt utvecklingsländer kan få information som behövs för att stoppa skatteflykt, eftersom det system som finns idag missgynnar utvecklingsländer.

• Utkräva ansvar för banker som är involverade i finansiell rådgivning till privatpersoner och företag. Att säkerställa på ett transparent sätt att den finansiella verksamheten inte bidrar till skatt- eller kapitalflykt.

Det som möjliggör att privatpersoner både i Sverige och i resten av världen kan gömma undan skatt i skatteparadis är samma mekanismer inom de globala finanssystemen som gör det möjligt för företag att ägna sig åt skatteflykt.

Det är dags för Sverige och övriga länder att gå från ord till handling. Panamadokumenten visar att det mer än någonsin är uppenbart att fattiga människor världen över betalar ett högt pris för vad vi skulle kunna kalla en kris i det globala skattesystemet.