Hoppa till innehållet

Debatt

Johan Ehrenberg: Solcialismen är äntligen här

Johan Ehrenberg

Dagens ETC

”Första gången jag skrev ordet var det ett misstag, jag slant på tangenterna och fortsatte slinta ända till jag förstod att fingrarna försökte säga mig något.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Plötsligt kommer alla goda nyheter samtidigt. Solelen sprids fortare än någon vågat tro. Från Internationella energirådets (IEA) årliga rapport får jag meddelandet att världen installerar över 300 GW solel i år – det betyder lågt räknat elproduktion fyra gånger större än hela Sveriges – och det här sker alltså på ett enda år!

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Den som läst sagan om hur köpmannen lurade kejsaren genom att bara begära betalt i form av ett riskorn på den första schackrutan och sedan dubbelt upp på nästa och dubbelt på tredje och likadant varje ruta efter det, förstår också vad det skulle betyda för världen om solelen fortsätter öka med samma hastighet varje år framöver. Kan världen sätta upp 300 i år kan den sätta upp 600 nästa och 1 200 nästa, och runt sju år framåt i tiden blir i så fall hela 19 200 GW uppsatta på ett enda år (2024) och då har vi för länge sedan sparkat ut all kol, all gas, all förstörande el från systemet. 

Solen löste det problemet.

Och eftersom den enda lösningen vi idag har för att få en fossilfri trafik är elvägar så får solen lösa det också.

Och vi kommer lagra solelen i vattenkraft, i pumpkraft, i lufttryckskraft, i batterier och kanske vätgas och geoenergi och alla som skrev att det där inte går har haft lika fel som de som sa att människan aldrig kan flyga.

Och de som försökt bromsa med ord om att det inte är lönsamt får nu problem, för enligt en stor studie av the Royal Society of London är dagens solceller faktiskt en bättre energikalkyl än nyfunnen olja (det räknas i begreppet EROI, energy return of investment). 

Det här är väldigt viktigt, för EROI avgör vart investeringarna går. De 5 000 miljarder världens stater idag satsar på stöd och bidrag till mer fossil energi kommer inte kunna fortsätta när alternativet blir billigare för medborgaren. 

Inte ens Donald Trump kan ge sådant stöd till gas och olja i landet, hur korrumperad han än är. Gas i USA ger elva gånger insatsen energimässigt. Sol ger 14 … Investerare, som pensionsbolag, tvingas söka vettigare alternativ än oljestinna energijättar. Hade de räknat långsiktigt (vilket de inte gör) borde de ha flyttat pengarna för länge sedan, men när även kortsiktig analys pekar på slut för den fossila ökningen kommer det bli trångt i investeringskorridoren när alla jagar mot ren energiproduktion.

Så frågan är inte om vi kommer driva världsekonomin med solel eller inte, frågan är hur vi kommer göra det. Blir det som i Kina där halvstatliga bolag gör gigasatsningar och där medborgaren fortsätter vara passiv konsument?

Ja du vet, ”två hål i väggen”, synen på oss som maktlösa konsumenter som bara får acceptera elkartellernas priser. Eller kommer det bli miljoner människor som äger egna solceller och skapar el till varandra via elnäten, och därmed gör sin egen el till eget fast pris och dessutom mycket billigare än man någonsin kan köpa?

Solkapitalism eller solcialism?

Det finns oroande tendenser.

Dels har arbetarrörelsen jorden runt inte hängt med. (I Sverige satsar vi till exempel nu tio miljarder i skattesänkning per år för att rädda kärnkraftsbolagen.) Dels berättar IEA i sin rapport att småskalig egen el inte växer lika fort som storskalig eftersom regeringar inte klarar av att förenkla reglerna. Politiken är i händerna på stora energikoncerner som mår dåligt. 

Men när stora bolag utanför energimakten börjar agera blir det svårt för regeringar att bromsa. Att Ikea säljer solceller är viktigt politiskt, det gör större klimatnytta än nya utredningar om förnybart. Det är när människor själva får ett instrument att göra klimatnytta och samtidigt öka den egna tryggheten och makten som de goda exemplen förvandlas till självklarheter, och snart frågar grannarna varför de inte gjorde detta förut.

Har du en elbil men inga solceller? Så dumt.

Har du solceller men ingen elbil? Så dumt.

Och snart går det upp för miljoner husägare och bostadsägare att man betalar sina solceller med samma pengar som man köper el för idag. Det behövs inga stöd eller incitament – varje elkrona du ger till stora bolag kan du istället ge till dina egna solceller på ditt tak. Det viktiga är inte om de betalar sig på sju eller tio eller tolv år (jag hävdar åtta), det viktiga är att de faktiskt betalar sig rakt av via ditt elpris, de kostar i praktiken inget, de bara sparar pengar och gör en enorm klimatinsats när de väl kommit upp.

Det här kommer påverka all energipolitik. Redan idag är bergvärme med värmepump betydligt mer klimatren än fjärrvärme, men när människor förstår att man dessutom med solceller får säker uppvärmningskostnad 30 år framåt och alltså inte är i händerna på en privatägd monopolmarknad (som fjärrvärmen är) blir argumentet inte bara klimathotet utan lika mycket makt och politik.

Det enda som gör att solel är svag politiskt i Sverige är att det inte är två miljoner utan bara 22 000 svenskar som idag äger solcells-paneler.

Solcialism handlar om att förändra makten, ge den till medborgare i kooperativ, byalag, föreningar och egna hem. Första gången jag skrev ordet var det ett misstag, jag slant på tangenterna och fortsatte slinta ända till jag förstod att fingrarna försökte säga mig något.

Socialism är en fin framtid, men den kommer inte skapas om vi inte först ordnar detta med klimatet och maktlösheten.

Solcialism. 

Nu är den här.

Join in.