Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Med säkra aborter går mödradödligheten ner

Den 8 mars demonstrerade spanjorerna mot att regeringen vill begränsa aborträtten.
Den 8 mars demonstrerade spanjorerna mot att regeringen vill begränsa aborträtten. Bild: Bild: Andres Kudacki/AP/TT

Dagens ETC

I tider då konservativa krafter vinner mark i världen är det viktigare än någonsin att Sverige står upp för alla kvinnors rätt till säkra aborter. Det skriver Gunvor G Ericson (MP), som representerar Sverige vid FN:s kvinnokommission i New York.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I tider då konservativa krafter vinner mark i världen är det viktigare än någonsin att Sverige står upp för alla kvinnors rätt till säkra aborter. Det skriver Gunvor G Ericson (MP), som representerar Sverige vid FN:s kvinnokommission i New York.

Kvinnokommission med uppföljning av millenniemålen för kvinnors och flickors rättigheter pågår just nu i FN-högkvarteret i New York och samlar flera ­tusen deltagare från hela världen.

Som delegat från Sverige slås jag av hur den ekonomiska krisen och framväxten av konservativa krafter i världen begränsar flickors och kvinnors mänskliga rättigheter. Irak sänkte nyligen åldern för giftermål så att nioåriga flickor nu kan giftas bort. I Uganda dödas tjejer som bär för kort kjol och lesbiska våldtas för att ”botas”. I Sverige dödas runt 20 kvinnor årligen av en närstående person. Förhandlingarna i FN är svåra, det handlar mer om att behålla de överenskommelser som gjordes på kvinnokonferensen 1995 än att flytta fram positionerna, tyvärr är det så verkligheten ser ut. Flera personer berättar om hur katolska kyrkan och kristna rörelser från USA försöker påverka deras länder i synen på HBTQ-personers rättigheter liksom tillgång till preventivmedel och utbildning i sexuell och reproduktiv hälsa.

Det millenniemål som vi är längst ifrån att nå är minskad mödradödlighet. Men den går att minska genom ett aktivt arbete för sexuella och reproduktiva rättigheter. De länder där mödradödligheten sjunkit mest har högre preventivmedelsanvändning än andra.

I en tidigare rapport har FN konstaterat att de fyra viktigaste anledningarna till att gravida kvinnor dör är blödningar i samband med förlossning, infektioner, högt blodtryck och osäkra aborter. Trots detta är frågan om säkra aborter fortfarande kontroversiell i stora delar av världen.

Det sker inte färre aborter i länder där de är förbjudna, bara farligare. Världens ledare måste våga börja prata om vikten av säkra aborter. Där har Sverige en viktig roll.

Vi måste öka förståelsen för värdet av säkra aborter och kvinnors rätt till sin egen kropp, men tyvärr har alla kvinnor inte rätt till abort ens vid våldtäkt i krigssituationer. Att ge möjlighet till säker abort när våldtäkt har använts som vapen är det minsta världens länder borde kunna enas om.

Trots vissa framsteg dör fortfarande närmare 1 000 kvinnor varje dag i samband med graviditet eller förlossning – det stora flertalet i utvecklingsländerna. Här krävs stora insatser om målet att minska mödradödligheten med tre fjärdedelar till år 2015 ska nås i tid.

Mödradödlighet går att minska genom ett aktivt arbete för sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR).

Det behövs satsningar på kvinnors rättigheter, säkra aborter, preventivmedelstillgång och utbyggda hälsosystem för att minska mödradödligheten och nå millenniemålet. Den svenska regeringens internationella utvecklingssamarbete måste än tydligare ta upp SRHR-frågor och se till att lyfta frågorna även inom EU-samarbetet, även om motståndet från konservativa och religiöst präglade medlemsstater kan vara stort.