Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Arbetslinjen har urartat – dags att utreda basinkomst

 I olika länder har det visat sig att basinkomst fungerar. Människor tar ansvar när de får frihet, skriver Annika Lillemets.
I olika länder har det visat sig att basinkomst fungerar. Människor tar ansvar när de får frihet, skriver Annika Lillemets. Bild: Bild: Pressbild

Dagens ETC

Basinkomst handlar om politisk vilja att prioritera allas rätt till ekonomisk trygghet och frihet före ett fåtal privilegier. Det skriver miljöpartisten Annika Lillemets.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Robotar och datorer tar över allt mer produktion och tjänster. Jobb försvinner. Miljöförstöring och klimatpåverkan skenar. Några få blir rikare, många blir fattigare. Vårt socialförsäkringssystem är gjort för gårdagens verklighet, fast anställning med lön som går att leva på. Fler och fler faller ur eller kommer aldrig in i det – långtidsarbetslösa, utförsäkrade, timanställda, moderna daglönare som kanske, kanske inte rings in till jobb.

Gemensamt för alla i det så kallade prekariatet, är brist på kontroll över livet. Ingen går säker. Politiska och strukturella problem framställs ofta på ett bedrägligt och farligt sätt som personliga vilket riskerar att normalisera och institutionalisera förakt mot svaghet. Ribban för att accepteras som fullvärdig höjs medan de drabbade skuldbeläggs och pressas hårdare. Vad hjälper ”anställningsbarhet” och ”utvecklingsmoral” när det saknas jobb? Och det är bakvänt och ohållbart att ”skapa jobb” till varje pris, oavsett innehåll. Arbetslinjen har urartat.

Teknikutveckling frigör tid och kraft så vi kan ställa om samhället till att bli mer solidariskt och mindre miljöbelastande. Genom en väl utformad arbetstidsförkortning kan vi dela rättvist på arbete som ändå behöver göras, fri tid och konsumtion som ryms inom naturens ramar och minska såväl arbetslöshet, övertidsstress som miljöbelastning. Det är bra men räcker inte. Nu krävs även helt nya grepp. Basinkomst (medborgarlön) är ett sådant. Den ska garantera alla en inkomst som går att leva på och betalas ut utan villkor, övervakning eller kontroller.

Martin Luther King Jr:s analys är lika aktuell idag som 1967; det är mer effektivt att avskaffa fattigdomen än att försöka åtgärda dess följdproblem. Och det mest effektiva sättet är det enklaste; att se till att folk får pengar att röra sig med genom att införa basinkomst. För att den ska gå att leva på och inte bli en fattigdomsfälla föreslår King att nivån kopplas till medianinkomsten och räknas upp i takt med att denna stiger.

När människor befrias från överlevnadsångest blir även samhället tryggare. Alla får möjlighet att utvecklas, pröva en företagsidé, arbeta ideellt, ägna sig åt kultur och föreningsliv, leva mer miljövänligt – ”olönsamma” verksamheter men oumbärliga för en levande demokrati och ett gott samhälle, istället för att ”sysselsättas” med meningslösheter. När alla, inte bara de som har det gott ställt och en stark ställning på arbetsmarknaden, får makt att säga nej till meningslösa eller rentav skadliga eller underbetalda jobb, får vi äntligen en välbehövlig press uppåt på arbetsvillkor. Makten förskjuts från de stora strukturerna till de enskilda individerna. Det är inte konstigt att tanken möter starkt motstånd från makteliten.

En vacker vision? Mer än så! I olika länder har det visat sig att basinkomst fungerar. Människor tar ansvar när de får frihet. Individens värdighet ”blomstrar”, som King uttryckte det. Försök i fattiga indiska byar har gett goda resultat, särskilt för kvinnorna som investerat i sådant som husdjur, symaskiner och utbildning. Folk slutade inte jobba i de amerikanska småstäder där man fick basinkomst i försök på 1970-talet, men de fick tid att hitta jobb de verkligen passade för. Skilsmässorna ökade, när kvinnor fick makt att lämna destruktiva relationer. Brasilien inför basinkomst stegvis. En stor del av befolkningen får redan ett stöd till fattiga barnfamiljer som villkoras med skolplikt. Flera holländska städer, den franska regionen Aquitaine och Finland är några av dem som nu planerar eller har beslutat om pilotprojekt eller utredningar.

Även i Sverige ökar intresset. Nu senast beslutade Miljöpartiets högsta beslutande organ, kongressen, att partiet ska verka för en statlig utredning om basinkomst. En viktig fråga att undersöka är finansiering. Mindre behov av andra socialförsäkringar och avskaffad kontrollapparat samt högre beskattning av utvinning av naturresurser, höga löner, stora förmögenheter samt finanssektorn är några möjligheter. Det handlar om politisk vilja att prioritera allas rätt till ekonomisk trygghet och frihet före ett fåtals privilegier.

De som idag reflexmässigt avvisar basinkomst, är svaret skyldiga.